פסיכותרפיה באמנות

מסלול תלת שנתי בפסיכותרפיה באמנות שיטת נוביצקי

20181119 195609 scaled 1

להיות המטפל השלם

המונח פסיכותרפיה (פסיכו-נפש, תרפיה-טיפול) מתייחס לטיפול באמצעים שונים אשר חלקם הם מפירות הפסיכולוגיה. הפסיכותרפיה מטפלת בחוסר איזון נפשי הנובע ממשברים רגשיים, מהפרעות וממצוקות והיא עושה שימוש במגוון שיטות טיפוליות, כאשר בכולן מתקיימת אינטראקציה בין המטפל למטופל. לימודי פסיכותרפיה באמנות בשיטת נוביצקי הינם לימודים מתקדמים, בהן ישנה העמקה בגישת שיטת נוביצקי תוך שילוב תיאוריות מובילות עם היצירה של האדם, תרגול מעשי וחוויתי של טכניקות טיפוליות ואמנותיות. מטרת לימודי הפסיכותרפיה באמנות בשיטת נוביצקי היא לתת לבוגר/ת של המסלול ידע נרחב ואפשרות להעביר טיפול יותר ממושך ומעמיק בשיטה.

תכני הקורסים לאורך שלוש השנים מתייחסים לשלושה ממדים של השיטה:

  1. אוכלוסיות יעד בקליניקה
  2. כלים למטפל לחדר הטיפולים
  3. בעיות עיקריות איתן מגיעים מטופלים

 

מסלול זה ייחודי בכך שנוצר שילוב מרתק של יצירה, קוגניציה ורגש. ביחד הם מועברים בצורה חווייתית ויצירתית באמצעות מדיומים שונים, מה שיוצר פסיפס של ידיעות המשלימות אחת את השנייה ויוצרות מגוון כלים טיפוליים בעבור המטפלים. היצירה של האדם נותנת לפסיכותרפיסט כלים משמעותיים להביא את המטופל לתובנות המשפיעות על שינויים מרחיקי לכת בחייו וזאת דרך עולם התופעות הניבט מתוך היצירה.

הלימודים מועברים על ידי מרצים, אמנים ופסיכותרפיסטים מהשורה הראשונה, מתוך מחשבה כי העולם בו אנו חיים נע לעבר אינטגרציה של קוגניציה, רגש ויצירה ומשלב אותם בצורה תמידית ויומיומית. עולם הפסיכותרפיה נע אל עבר אינטגרציה. משום כך, אנו מגלים את הצורך ואת העוצמה הטיפולית של הגישה שלנו במסלול התלת שנתי.

01 1

תנאי קבלה

  • תואר ראשון/שני
  • ראיון קבלה
  • ניסיון טיפולי

היקף הלימודים

  • לימודי פסיכותרפיה באמנות (3 שנים)- תעודת פסיכותרפיסט של המכון האקדמי טכנולוגי HIT
  • שנה ראשונה של לימודי ל.ב (לימודי בסיס) – טיפול אימוני בשיטת נוביצקי- מזכה לקרדיט של שנה אחת מתוך הלימודים התלת שנתיים במסלול הפסיכותרפיה.
02 1

שנה א – (לימודי ל.ב)

כניסה לעולם הטיפולי: קשר מטפל- מטופל

לימוד מושגי יסוד בטיפול תוך דיון, יצירה והעמקה ביסודות התהליך הטיפולי. בנייה של ידע מעמיק המבוסס על  התמודדות עם אתגרים אמיתיים ונתמך בהנחיה אישית וצמודה. הקורס מאפשר לסטודנטים לחוות וללמוד עבודה טיפולית כפי שהיא מתבצעת הלכה למעשה, לדון ולנתח את מרכיביה. התבוננות והעמקת ההבנה על התהליך המתרחש בפגישה הטיפולית, אינטייק ויצירת קשר עם מטופל תוך יצירת חוזה טיפולי וברית טיפולית.

יצירת  סטינג, הכלה  והחזקה ותפקיד המטפל במפגש הטיפולי.

הסטודנטים נחשפים באופן מדורג לתהליכים מורכבים המהווים תשתית לקשר הפסיכותרפויטי,  ולומדים על נושא של קבלת אחריות אישית.

בקורס ישנה התנסות עצמית של הסטודנטים במעשה היצירתי והטיפולי בפועל ומפגש ראשוני עם עבודת השטח של הפסיכותרפיסטים באמנות תוך התבוננות פנומנולוגית.

מיומנויות טיפולית בשיטת נוביצקי

תהליך הטיפול מורכב מדיאלוג בין המטפל לבין האדם היוצר את חייו ומביא אותו להתבונן בתהליך היצירה כך שיוכל להגיע לזיהוי של התופעות בבחירותיו האישיות בהקבלה לחייו האישיים. כך מתוך מציאת הפערים בין המצב העכשווי-הקיים לבין המצב העתידי-הרצוי, ניתן למצוא פתרונות ולהגיע לתוצאות. התפקיד של המטפל בשיטה זו הוא מהותי וחשוב, תוך שאילת שאלות מהותיות בשיטה, עליו להעצים בצורה אותנטית את המטופל לאורך כל הדרך. בתהליך אנו מגיעים לרגעים מרגשים של תובנות, וגילוי חוזקות אישיות שהאדם כלל לא היה מודע אליהן קודם לכן.

התפיסה בשיטה הינה הומניסטית והאמונה היא שכל אדם הוא שלם, עוצמתי ויצירתי וביכולתו להוות השראה לסביבתו ולחברה כולה. אדם בעל סקרנות לגילוי עצמי, רגישות ותשוקה לחיים מלאים ויצירתיים המשלב ידע ומיומנויות טיפוליות ואימוניות, יכול להוות השראה ורצון לשינוי אצל האחר.

בקורס זה ילמדו הסטודנטים היכרות עם עולם התופעות וכוחם המרפא של חומרי האמנות, מאפייני החומרים וכלי האמנות השונים בהתאם לנושאים בשיטת נוביצקי והשימוש בהם. התאמה של חומרי אמנות לפי היעדים. השפה האמנותית נלמדת בד בבד עם השפה הטיפולית- בדגש על התבוננות פנומנולוגית, הצפייה ביצירת המטופל ומה ניתן להפיק מזה. בדיקת החוויה שחומרי האמנות מזמנים ומה כל חומר עשוי לעורר אצל המטופל. השאלות המרכזיות בטיפול כמו גם בקורס הן בחירות של השימוש שהמטופל בוחר לעשות בחומרי האמנות והכוונת המטפל לחומרים השונים.

נלמדות טכניקות התערבות אמנותיות ליצירת קשר בטיפול באמנות. הסטודנטים ילמדו דרך תיאוריה, דרך יצירה אישית ותרגול התנסותי. אמצעים אלה מאפשרים שימוש לא מאיים בחומרי אמנות עם מטופלים פרטניים ובקבוצה קטנה. בקורס ננתח את אפיוני כל טכניקה ואת אופן התאמתה לעבודה עם ילדים או מבוגרים, במסגרת פרטנית או קבוצתית. הסטודנטים ילמדו על יצירת הקשר הטיפולי, על השפה הטיפולית, ועל יצירת מסגרת יצירתית תוך שימוש באמצעים אמנותיים כדי להעמיק את התהליך טיפולי.

IMG 2036 1

עולם התופעות של הפנומנולוגיה באמנות בתהליך הטיפולי בשיטת נוביצקי

בקורס זה הסטודנטים לומדים על יצירת הקשר הטיפולי, על השפה הטיפולית, ועל יצירת מסגרת יצירתית תוך שימוש באמצעים אמנותיים כדי להעמיק את התהליך טיפולי. הסטודנטים לומדים גישות ועקרונות של טכניקות לטיפול בחומרי האמנות השונים. החומרים והכלים שבאמצעותם המטופל יוצר דימויים חזותיים הם בעצם שותפיו לעבודה של הפסיכותרפיסט באמנות בשיטת נוביצקי . בחירת החומרים ואופן השימוש בהם דורש התאמה לכל מטופל יחידני ולכל התערבות קבוצתית. בקורס נכיר מגוון רחב של חומרים שבהם משתמשים לפי נושאי טיפול שונים. נחווה את החומרים בהתנסויות שונות ,על הרצף שבין רטוב ליבש, נשלט ובלתי נשלט. נלמד על הפוטנציאל של כל חומר ועל מגבלותיו במפגש הטיפולי. נלמד למצוא את החומרים וההתנסויות שמתאימים לעבודה בהתאם לצורך הרגשי שבתהליך הטיפולי.

הקורס יכלול העברת ידע תאורטי בהרצאות ודיון במקביל להתנסויות שמדגישות את סוגי הקשר בין החומר למטופל תוך התבוננות פנומנולוגית. היכרות עם עולם התופעות, מאפייני החומרים וכלי האמנות השונים בהתאם לנושאים פסיכותרפויטיים באמנות בשיטת נוביצקי. התאמה של חומרי אמנות לפי היעדים ומגוון אוכלוסיות היעד. השפה האמנותית נלמדת בד בבד עם השפה הטיפולית- בדגש על התבוננות פנומנולוגית תוך צפייה ביצירת המטופל ומה ניתן ללמוד מכך לחיים.

טכניקות התערבות אמנותיות ליצירת קשר בטיפול באמנות. הסטודנטים ילמדו דרך תיאוריה, דרך יצירה אישית ותרגול התנסותי. אמצעים אלה מאפשרים שימוש לא מאיים בחומרי אמנות עם מטופלים פרטניים ובקבוצה קטנה.

סופרוויז'ן

הפרקטיקום מאפשר בנייה של ידע מעמיק המבוסס על  התמודדות עם אתגרים אמיתיים  ונתמך בהנחיה אישית וצמודה. הקורס מאפשר לסטודנטים להבין את העבודה הטיפולית כפי שהיא מתבצעת הלכה למעשה, לדון ולנתח את מרכיביה. התבוננות והעמקת ההבנה על התהליך המתרחש בפגישה, ויישום המושגים הנלמדים בכיתה בדיון בזמן הצפייה. התבוננות במטופל והתבוננות בתפקידי המטפל.  אינטייק ויצירת קשר עם מטופל תוך יצירת חוזה טיפולי וברית טיפולית. התבוננות ביצירת  סטינג, הכלה  והחזקה. תפקיד המטפל (הקשבה, לווי, שיקוף, תרגום, פירוש, ייצוג המציאות, תיווך). לפני התצפית ילמדו הסטודנטים עקרונות בתצפית, ועקרונות בהבנת התהליך הטיפולי באמנויות. הסטודנטים ידונו על מפגש שבועי טיפולי במטופל. דיון בסוגיות המאפיינות טיפול אימוני באמנות בשיטה כפי שבאות לידי ביטוי בתיאורי המקרה.  הסטודנטים נחשפים באופן מדורג לתהליכים מורכבים המהווים תשתית לקשר הטיפולי,  ולומדים על קבלת  אחריות אישית. בקורס ישנה התנסות עצמית של הסטודנטים במעשה הטיפולי בפועל. מפגש ראשוני של הסטודנטים עם עבודת השטח של טיפול אימוני באמנות תוך התבוננות פנומנולוגית.

שנה ב

שנה ב’ וג’ מטרתן ליצור אחדות של כלל הידע הנרחב לתוך שיטת נוביצקי כמו גם הרחבה של חומרי אמנות איתם התעסקנו עד כה: צבעי מים, פחם, אש, מים, חומרים אורגניים ועוד. יילמדו התערבויות טיפוליות- אמנותיות שונות לכל שלב בשיטה כך שהפסיכותרפיסט באמנות בשיטת נוביצקי יוכל להחזיק טיפול מעמיק בכל נושא, בהתאם למטופלים המגיעים אליו.

להלן הנושאים של המסלול התלת שנתי:

המטפל כיוצר- העמקה בשפת האמנות דרך הגישה הפנומנולוגית

מטרת הקורס הינה להכשיר את המטפל כיוצר תוך התבוננות והקשבה פנימית לתהליכי יצירה אישיים והבנת תהליכי יצירה באמנות בכלל. למידת גישות וכלים ליצירתיות אישית במסגרת קבוצתית. בקורס יילמדו כלים לחיבורים בין עיוני למעשי ובין תחומי אמנות שונים. הסטודנט יונחה צעד אחר צעד, באופן אישי במסגרת הקבוצה, במסע של תהליך יצירה שלם. במסגרת הקבוצה, תוך כדי תהליך ההנחיה, תהיינה הרצאות ויתקיימו דיונים על השלבים השונים אותם עוברים הסטודנטים ועל מחקרם האמנותי האישי. תוך כדי הקורס תהיה בדיקת תהליכי יצירה אצל אמנים ויוצרים, כדי להגיע להבנה מעמיקה יותר של היצירה האמנותית והתהליכים שבחינוך לאמנות. הקורס מכשיר את המטפל בתהליך היצירה באמנות: משלבי התהוות הרעיון האמנותי ועד תצוגתו הוויזואלית בשלב הסופי.

טיפול בילדים ועבודה עם הורים באמצעות יצירה בשיטת נוביצקי

תחום הפסיכותרפיה בילדים מזמין יותר מכל תחום אחר תהליכים המבוססים מצד אחד ביטויים יצירתיים בינתחומיים ומצד שני גישות אינטגרטיביות ברמות רבות ומגוונות כמו: בין הפרטני והמערכתי; בין הטיפול בילדים לטיפול בהורים; בין גישות פסיכודינמיות, התנהגותיות וקוגניטיביות; בין היבטים התפתחותיים, אישיותיים וחינוכיים-תרבותיים ועוד.

ילדים משתמשים בסמלים חזותיים ושמיעתיים על מנת להגדיר את עצמם אל מול עולם המבוגרים. בקורס הסטודנטים לומדים כי ההסמלה החזותית והיצירה, במהלך הטיפול הפסיכותרפויטי היצירתי, עוזרות לנו להבין את הדרך בה הילד מתבונן ומזהה את עצמו בעולם. הבעה ויצירה של ילדים ונוער היא דרך להעלאת נושאים כאובים וטראומטיים שאינם מוצאים את מקומם בתהליך המילולי. משם, הדרך לטיפול אפקטיבי נפתחת במהרה. החזותית הגיעה לפני ההסמלה הלימודית וככזאת, היא מאפשרת הצצה רחבה יותר ליחסי הכוחות של הילד עם עצמו ועם הסביבה שלו.

בקורס נעסוק בנושאים כמו מקום ההכלה ומקום התמיכה בתפקוד, יצירתיות אצל ילדים ונוער, העצמה ותחושת מסוגלות, זמן הילד,  מציאות חדר הטיפולים והמציאות החיצונית, התערבויות פרטניות לעומת התערבויות מערכתיות, עבודה עם הורים ועוד. לאורך הקורס הסטודנטים יחקרו ויחוו את האינטגרציה בין האמנויות השונות וגישות טיפוליות שונות ויוצגו עוגנים תיאורטיים ויישומיים הרלוונטיים לפסיכותרפיה אינטגרטיבית בטיפול בילדים ונוער.

עבודה טיפולית עם ילדים מחייבת עבודה מקבילה עם ההורים. עבודת השטח הטיפולית מוכיחה כי שינוי בעמדת ההורים כלפי הילד מאפשרת עבודה מעמיקה ואפקטיבית.  תמות החיי ההורות. טראומה העברה בין דורית. תאוריה של התקשרות והצבת גבולות בהורות. גישות אל ההורות בתפיסות פסיכולוגיות שונות. בקורס הסטודנטים לומדים להכין את המטפל ליצירה של קשר עם ההורים. הקורס מביא את הקשיים של ההורים בהבאה של ילד לטיפול. נילמד על הפגיעה הנרקיסיסטית של ההורים. הקורס מביא מושגים מיצירת הקשר והאמון הבסיסיים לעבודה המשותפת עם ההורים. הקורס מבקש להעמיק את ההבנה כי ההורים עצמם סוחבים פגיעות מעברם המשפיעים על אופן ההתקשרות למטפל והילד כאחד. שיטת הלמוד מורכבת מקריאה רציפה של מאמרים רלוונטים משעור לשיעור. דיון בכתה תוך הבאה של דוגמאות מחדר הטיפול יצירה באמנות ומשחקי תפקידים. וכמובן הבאה של חומר תיאורטי באופן פרונטלי. בקורס זה נלמד כיצד מתבצעת היכרות עם ההורים, יצירת אמון, איסוף אינפורמציה, דאגת ההורים לילד והתמודדות המטפל ההאשמות הדדיות בין ההורים על אחריות ההורה האחר בבעיות הילד. הורים רוצים לדעת למה לצפות מהטיפול. מה קורה בחדר הטיפול ,מה הם יכולים לשאול את הילד ביחס לטיפול. תנאי תשלום , סטינג. הסטודנטים לומדים על פנטזיית ההצלה כלפי ההורים  והילד. איך להכין ילד לפגישה טיפולית. הכנת ההורים והילד להתנגדות כתהליך טבעי בטיפול.

פרקטיקום- הדרכה

מטרת הקורס הינה ליווי הסטודנטים במהלך עבודתם המעשית בעבודה במקומות שונים , הזדמנות להתבונן על תהליכים טיפוליים, מענה לשאלות התלבטויות של הסטודנטים במהלך ההתנסות . במהלך הקורס נלמד באמצעות הצגת מקרים של טיפול של כל סטודנט שמובאים מהשטח, דיון ומשוב באומנות, קריאת מאמרים, קישור תיאוריה למקרה. זוהי קבוצת הדרכה , בכל פעם אחת הסטודנטיות לפי תור מגישה וינייטה של פגישה טיפולית ,  הקבוצה מנתחת את המפגש , את האינטראקציה בין המטפל למטופל , כשההדרכה נסובה גם על מושגים תיאורטיים להבנה והמשגה של התהליכים הטיפוליים. כמו סטינג, הכלה, אמפתיה, מתלות לעצמאות בהתפתחות הילד, שיקוף, העברה והעברה נגדית, הגשת דוח,  סיכום טיפול, פרידה, סיום טיפול וכן חומרים שיעלו מתוך העבודה המעשית והצרכים בשטח. 

IMG 2235

Mindfullness ופנומנולוגיה

בעשורים האחרונים צמחו בתחום הפסיכותרפיה המערבית גישות המזהות את המפתח לשינוי ביכולת לקבלה בלתי שיפוטית וקשובה כלפי כל מה שעולה. הגישות הללו משתייכות לזרם הגל השלישי בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית.

רעיון הקשיבות מגיע מתוך הפילוסופיה הבודהיסטית למדע הרפואה המערבית. גישת הקשיבות נסמכת על הטענה המרכזית לפיה פיתוח קשיבות מסייע להתמודדות עם לחצים, חרדות, כאבים ומחלות.

המונח קשיבות בפסיכותרפיה מתייחס לפרקטיקה של הכוונה שיטתית לתשומת הלב לתהליכים פנימיים וחיצוניים המתרחשים ברגע ההווה ללא שיפוט ותוך השהיית הרצון להגיב אליהם באופן אוטומטי. פיתוח תשומת הלב מסתייע על ידי לימוד ותרגול טכניקות מדיטציה מהפרקטיקה של האמון הבודהיסטי. אחת הסגולות בפיתוח מודעות ערה למתרחש מרגע לרגע הוא ההיווכחות בתופעת ההשתנות המתמדת של התופעות הבאות וחולפות בתודעה. היווכחות זו מחלישה את הנטייה הטבעית של התודעה להזדהות עם התופעות המנטליות, לייחס להם ממד של קביעות ומוצקות ולקבע אותם לתוך תפיסת העצמי.

השימוש של מיינדפולנס ככלי טיפולי ואיך הוא עובד. תרגול פורמלי ולא פורמלי. עצירה של הטייס האוטומטי, עוזרת לנו להשהות את התגובה האוטומטית. (בשיטת נוביצקי- התבוננות פייסינג אין- פאוזה). בחירת התגובה. תגובה שלא תביא להסלמה, תגובה שתסביר את הצרכים שלי. כיצד המיינדפולנס בא לידי ביטוי בטיפול והתועלת שלו. הסבר פסיכו חינוכי תוך התנסות חווייתית.

ויקטור פרנקל: יסודות בפסיכותרפיה הומניסטית- חופש הבחירה של האדם

פסיכותרפיה הומניסטית מנסה לברר מהי חווית החיים של כל אחד ואחת מאיתנו מתוך ראיה כי האדם הוא יצור חופשי בעל חופש בחירה ובעל אפשרות לקחת אחראיות על מהלך חייו. מתוך כך, המטרה העיקרית של גישה זו היא לתת את האחראיות על הבחירות חזרה אל המטופל, מתוך התחשבות בקרקע עליה גדל אך גם עם התבוננות בלתי פוסקת בהווה ובחוויית המטופל. ויקטור פרנקל הינו אבי הלוגותרפיה המאמין, כמו בשיטת נוביצקי, במשמעות שהאדם מוצא בחייו ככלי שמניע אותו קדימה לתחושה ועשייה חיובית. בשיטת נוביצקי, בהמשך לתפיסתו של ויקטור פרנקל, בחירתו האישית של האדם ומה הוא רוצה להביא לחייו, היא חשיבות עליונה.

מעגל החיים מבגרות לזקנה

להקנות לסטודנטים ידע תיאורטי על משימות ההתפתחות מהבגרות המוקדמת לזקנה, ועל מעגל חיי המשפחה. במסגרת הקורס יוצגו מושגי יסוד ותיאוריות שונות הבוחנות היבטים אלו מזוויות ראיה רגשית, בין-אישית, חברתית וקוגניטיבית.

הנושאים שהקורס יקיף:

  1. להפוך לבוגר – מיהו בוגר נורמלי? על-פי הגישה המודרנית, ההתייחסותית, האקזיסטנציאלית והפוסט-מודרנית.
  2. סוגיות מרכזיות לגבי שלבי הבגרות (בגרות מוקדמת, אמצעית, ומאוחרת) ומעברים בבגרות (מעבר גיל שלושים, מעבר אמצע החיים, מעבר הפרישה מהעבודה)
  3. המשפחה: הגדרה, משפחה מסורתית ומשפחה מודרנית, מקום המשפחה במעבר ושינוי תפקידיה.
  4. מעגל החיים: שלבים ומעברים (משברים) – זוגיות, הורות, הקן המתרוקן, גיל הביניים, זקנה.
  5. היבטים מגדריים – עונות החיים של הגבר ועונות החיים של האישה.
  6. זקנה: הגדרה, זהות עצמית ומשמעות החיים בזקנה, עמדות כלפי זקנים וזקנה, בריאות נפשית ופיזית ועוד.

שנה ג'

טיפול פסיכותרפוייטי באמנות בשיטת נוביצקי בקבוצות

שיטת הלימוד היא הרצאות פרונטאליות המשולבות בהתנסויות באמנות כדי להמחיש את הקשר בין התיאוריה לפרקטיקה כשמטפל ניצב בפני טיפול קבוצתי

הסטודנטים ילמדו כיצד טיפול באמנות בשיטת נוביצקי מיושמת במסגרת קבוצות מתוך הבנה של סולידריות קבוצתית, גבולות בקבוצה ופרידה במסגרת קבוצתית. כמו כן, ילמדו הסטודנטים כיצד להגיע לביטוי אישי במסגרת הקבוצה דרך אמנות.

צילום טיפולי בשיטת נוביצקי- צילום כאמצעי למבט פנימה

זמינותה ונגישותה של המצלמה בעידן הדיגיטלי הפכו את הצילום לפעולה טבעית כמו נשימה כמעט. הצילום הפך לאמצעי של תקשורת, תיעוד, ייצוג אישי ושימור זכרונות. אתרים ורשתות חברתיות כמו פליקר, יוטיוב, פייסבוק וטינדר משמשים במה לעיצוב דיוקן עצמי מצולם, פרי רצונו של הפרט בתקשורת, שייכות והכרה. בעקבות כך, גבר גם השימוש במצלמה כאמצעי לצמיחה והתחזקות רגשית בטיפול.

בשנים האחרונות החלו מטפלים רבים לשלב התבוננות בתצלומי ילדות בעבודתם. רבים מבינים שהתייצבות מול עדשת המצלמה מספקת הזדמנות לדיאלוג לא-מילולי עמוק, שמצמיח מודעות וחקירה עצמית. בעקבות התבססות הקשר בין הצילום והטיפול, הלך והתרחב העניין בצילום כמדיום טיפולי.

כלי זה מהווה כלי חדשני בארגז הכלים של מטפלים, מדריכים ומאמנים.

זוהי גישה, העושה שימוש מגוון ומפתיע בתצלומים ובתהליך הצילום על מנת להעלות ולעבד תכנים רלבנטיים ומהותיים לאדם, כמו גם מיומנויות התנהלות אפקטיביות ויעילות לחיים.

הצילום – מקפיא נקודות בזמן, במקום ובמערכות יחסים. באמצעותו, ניתן להתבונן בקשרים ובזיקות שבתוך העולמות הפנימיים והחיצונים של המטופל/המודרך/התלמיד, להזמין אותו לעיבוד, ליצירת תובנות ולשינוי מרפא.

במפגש הטיפולי הצילום מהווה מתווך עכשווי לעיבוד החוויות הפנימיות.

טיפול בארגז חול בשיטת נוביצקי:

ניתן להתייחס למשחק בחול, ארגז ובתוכו חול ומיניאטורות שונות,  כצורה קונקרטית של דמיון פעיל. היצירה האישית של המטופל בחול, היא למעשה ייצוג כלשהו של עולמו הפנימי. בסיום תהליך היצירה בשולחן החול, נתבונן בתוצר בצורה פנומנולוגית. גישת טיפול בארגז חול בשיטת נוביצקי, תופסת את המטופל כמרכזי בהבנת היצירה שלו וכבעל הכלים לפרש את יצירתו.

פרקטיקום מתקדם:

מפגשים אלו יעסקו בבסיס של מאמרים בתחום הטיפולי הפסיכותרפויטי שהן ספרות חובה לכל פסיכותרפיסט באמנות בשיטת נוביצקי. בנוסף, נעמיק בתיאורי מקרה ונלמד דרכם על תמות טיפוליות העולות בחדר הטיפולים. הלמידה תתבצע באמצעות דיון, העלאת שאלות, תרגילי יצירה והבנת מושגים בסיסיים הקשורים לשיטת נוביצקי. בנוסף, פיתוח מיומנות טיפולית המאפשרת למטפל התבוננות, הקשבה והמשגה של החומרים תוך יישום כלי להתבוננות, שאלות פנומנולוגיות שעולות בטיפול והערכה אמנותיים.  פיתוח יכולת לבנות תגובה טיפולית מותאמת תוך שימוש בכלי האמנות  תוך פיתוח יכולת להתבונן בשפת המטופל כפי שמתבטא באמנות חזותית. פיתוח עיצוב הזהות המקצועית של הסטודנט כפסיכותרפיסט באמנות בשיטת נוביצקי.

כוחם המרפא של חומרי האמנות בשיטת נוביצקי:

היכרות עם מאפייני החומרים השונים וכלי האמנות השונים, והשימוש בהם בפסיכותרפיה באמנות בשיטת נוביצקי. השפה האמנותית נלמדת בד בבד עם השפה הטיפולית- בדגש על התבוננות פנומנולוגית הצפייה ביצירת המטופל ומה ניתן ללמוד מכך. בדיקת החוויה שכל חומר מזמן ומה כל חומר עשוי לעורר אצל המטופל. האופציות התרפויטיות בחומרים הפלסטיים, מתוך התנסות שיטתית בהם והבנת התוכן הנפשי הטמון בכל אחד מהחומרים והתהליכים המתבקשים בעיסוק בהם.

חומרים מסוגים שונים וחומרי אמנות מובהקים הם הנדבך המרכזי בערוץ הביטוי המייחד את הפסיכותרפיה באמנות בשיטת נוביצקי.

שיווק למטפלים בשיטת נוביצקי ופיתוח קליניקה מוצלחת

שיווק למטפלים ממלא תפקיד מרכזי ביצירת קשר יעיל עם לקוחות פוטנציאליים, חשיפת היתרונות האישיים של המטפל בשיטה לקהל גדול וטיפוח קליניקה משגשגת. הנושא של “פרסום ושיווק” של העסק האישי, לעתים גורם לחששות והימנעות בייחוד אצל אנשי טיפול. משום כך חשוב ללמוד דרכים בהן מטפלים בשיטה מציגים את עצמם לעולם מתוך מגוון הדרכים הקיימות כיום בשוק. חשוב ליצור באמצעות הפירסום והשיווק של העסק, מרחב ידידותי ומזמין שבו מתעניינים ומטופלים פוטנציאליים מרגישים מובנים ונתמכים. נעשה היכרות ונתיידד עם הדרכים בהן ניתן להציג לעולם את עצמנו כמטפלים בשיטת נוביצקי תוך שימוש אמצעים מעולם התקשורת החזותית והדיגיטלית עם שימת דגש על גישה אתית ומקרבת לבניית אמון עם קהלים הפונים לטיפול בשיטה.

פרויקט סיום

הגשת פרזנטציה המציגה נושא ותהליך אישי המתבסס על חקר אמנותי שבוחר הסטודנט מחייו האישיים. זאת מתוך מחשבה כי פסיכותרפיסט באמנות צריך להבין ולהרגיש דרך החושים את שפת האמנות. האמנות היא שפה שחשוב לדבר אותה כמו כל שפה אחרת. הנושא מגיע מנבכי נפשו של הסטודנט. מתוך מפגש אישי וקבוצתי הוא חוקר דרך חומרי האמנות ושפת האמנות בחירות כגון דו ממד או תלת ממד, קנה מידה, חומרים, צורה, צבע, קווים, כתמים וקומפוזיציה. כך, הפסיכותרפיסט יכול להבין בצורה האותנטית והעמוקה ביותר את ההתלבטויות, הקשיים וההצלחות שעובר המטופל היוצר לפניו בקליניקה בתהליך הטיפולי האישי שלו.

* טל"ח - יתכנו שינויים בתכנית הלימודים.

20181119 195609 scaled 1
01 1
02 1
IMG 2036 1
IMG 2235
2
Call Now Button